Bolmenmarin

För allt om vattensporter

Säkerhet först när det handlar om vatten

Oavsett var man bor i Sverige så är det alltid mer eller mindre nära till vatten. Att bada, åka båt eller syssla med vattensport är någonting som många tycker om, och vi ska som land vara glada över tillgången till vatten som vi har. Men med vattensporter och andra vattenaktiviteter, gäller det att ha kunsakp om sjön. Vatten är uppriskande och härligt, men om man inte kan vad man behöver kunna kan det också bli livsfarligt.

I Sverige lär sig de flesta att simma som barn. Man går på simskola och går märken för varje gång som man utvecklar sitt simmande. Det börjar enkelt med att man ska våga doppa huvudet under vattnet och när man är klar i simskolan ska man klara av att simma 200 meter. Och det är bra, för alla måste kunna simma när man bor i ett land som är omringat av vatten. Men tydligen är det så att simkunnigheten i Sverige har försämrats, och tyvärr är det inte självklart för alla att gå på simskola. Så här står det i en artikel från smp.se:

Orsakerna till den försämrade simkunnigheten är många, men storleken på plånboken ska inte vara en. Att ha möjlighet till simundervisning är resurskrävande och i dag har simkunnighet tyvärr blivit en klassfråga, skriver, Karin Brand, generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet.

Kunskap är a och o

Det är hårda ord, och helt klart är det också hemskt om det stämmer att simskola har blivit en klassfråga. Alla barn borde ha rätten att lära sig simma, och det är samhällets ansvar att se till att det blir så. Andra bra saker som man också bör kunna, men det är mer i vuxen ålder, är att hantera båtar. Om man ska ge sig ut på sjön är säkerhet det absolut viktigaste. Och för att få åka båt tryggt kan det vara bra att exempelvis ha kustskepparintyg, eftersom det innebär en himla massa kunskap om sjön och vad som kan hända. Man ska aldrig glömma att säkerheten är ett måste ifall man ska vistas på eller i närheten av vatten. Här är några saker som inte får glömmas när du är ute på vatten:

  • Flytväst
  • Visselpipa
  • Sjökarta