Bolmenmarin

För allt om vattensporter

Simning – skonsamt och kul

Något av det bästa med vatten är att man kan simma i det. Oavsett om man bara simmar för skojs skull eller om man vill tävlingssimma, finns inget skonsammare träningssätt. Vill man känna sig kreativ i vattnet kan man istället börja konstsimma.

Bli bra på att simma

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att många svenskar lär sig att simma i väldigt tidig ålder. Vissa av de som börjat simma kanske blir fast och vill börja på simning. Simning är en sport som är oerhört bra för kroppen och att lära sig hur man ska agera på ett bra sätt i vattnet är alltid värdefullt. Dessutom finns det knappt något som slår känslan av att flyta.  För att bli en bra simmare gäller det inte bara att simma så mycket som möjligt, utan mycket i simningen handlar om teknik. Genom att träna uppmärksamt på tekniken istället för att bara simma sig trött, blir man en bättre simmare. För att känna självförtroende när man ska tävlingssimma, bör man träna upp sin uthållighetsförmåga så att man orkar simma 1,5 gånger så lång som tävlingssträckan är.

Konstsim för den kreativa

För den som vill ha en lite mer kreativ sysselsättning men som fortfarande vill vara i vattnet, kan konstsim vara ett bra förslag. Konstsim går ut på att man själv eller i lag ska utföra rörelser och skapa figurer med sin kropp i vattnet. På tävlingsnivå finns två moment: figursimning och musiksimning. Konstsim kräver att utövaren, förutom att vara konstnärlig, även har en bra kondition och smidighet. Satsar man på elitnivå är ett måste att man kan gå ner i spagat. Även en bra kroppshållning, balans och god rörlighet är nödvändiga fysiska egenskaper att ha.

Bästa träningsformen

Som nämnts tidigare är det väldigt bra för kroppen att simma. Rörelser i vatten är mer skonsamma för kroppen och i vattnet får man en kaloriförbränning som det knappt känns som att man behöver jobba för. Är vattnet kallt förbrukar kroppen extra mycket energi, skriver man på iForm. Skaderisken i vattnet är nästan helt obefintlig och därför är simning extra bra för skadebenägna personer.