Bolmenmarin

För allt om vattensporter

Sport på fruset vatten

En sport som faktiskt kan sägas vara en vattensport, på grund av att den spelas på fruset vatten, är ingen mindre än ishockey. Men var startade denna idrott någonstans egentligen och hur ser den ut i dag?

 

 

ice-hockey-puck-players-gameEnligt uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE) finns det bildbevis på att hockey spelades på is redan på 1500-talet i Nederländerna. Men ett hockeyliknande spe tycks även ha uppstått bland micmacindianerna i Kanada i början av den artonde århundradet. Enligt vissa kanadensiska historiker inom idrott spelades ishockey för första gången redan 1855 i Halifax, alltså på ett sätt som påminner om hur sporten är i dag. Det är en gammal sport med rötter från flera platser alltså, och den spelas ännu i många länder – inte minst i Sverige, USA, Ryssland, Finland och Kanada samt en hel del fler länder i Europa.

 

Huvudtacklingar vanligt i dagens hockey

 

Ett problem som sporten dras med i dagsläget kan en läsa om i bland annat Sveriges Radio. Det är nämligen så att antalet huvudtacklingar har ökat inom elithockeyn. I år har antalet huvudtacklingar i den svenska ligan SHL minskat ganska drastiskt men sett över en längre period så har sådana tacklingar och skador till följd av detta ökat rätt så rejält. Detta enligt en undersökning vid Luleå tekniska universitet. Många experter menar att det inte är rätt väg att gå att helt förbjuda tacklingar i spelet utan att i stället utbilda och lära unga spelare när man tacklar – hur man då gör det för att undvika skador och hur man själv undviker att bli skadad när det sker en tackling, alltså hur man tar emot en stark knuff mot sargen exempelvis.

 

Ishockey är ett fartfyllt och spännande spel att titta på. Det kan hända väldigt mycket i en match, på bara några minuter kan spelet vända och den som såg ut att gå mot en förlust kanske plötsligt reser sig och kvitterar. Ishockey betting är ett tips för den som älskar sporten.