Bolmenmarin

För allt om vattensporter

Vansbrosimmet- en del av klassikern

Vi lever i ett samhälle som blir mer stillasittande då vi placeras framför en skärm, och som då börjar förstå vikten av att röra sig mer. Detta har lett till en träningshets där var och varannan har sprungit ett maraton och där man nu väljer att infoga Svenska Klassikern på sitt CV.

När det kommer till sitt CV så handlar det där om att lyfta fram sina bästa egenskaper så man blir så attraktiv som möjligt och med det skiljer sig från mängden. Att ha med att man gjort den svenska klassikern har blivit något som fler och fler lägger till. Detta för att visa att man är hälsosam och att man kan genomföra uppgifter under längre tid som man åtar sig. När det kommer till den svenska klassikern är den uppdelad i fyra olika delmoment som man måste klara av under ett år:

  • Vättenrundan
  • Vansbrosimmet
  • Lidingöloppet
  • Vasaloppet.

Ofta brukar man välja med att börja med Vättenrundan som handlar om att cykla vätten runt som är 300 kilometer. Detta för att man ska gå i mål och även gå i mål med klassikern med Vasaloppet. För många är Vasaloppet den tuffaste biten, men när det kommer till Vansbrosimmet så är det ett lopp som många underskattar och ser som en enkel utmaning – något det inte är.

Våtdärkt och simtag

Vansbrosimmet är 3 kilometer och då vi människor inte rår på vädrets makter kan det både blåsa, regna och vara otroligt kallt i vattnet. Något som gjort att man funderar på att minska distansen då många simmare inte klarar av kylan. I år låg temperaturen på 12.3 grader och man brukar räkna med att det gärna inte ska vara under 14 grader. Våtdräkt är något man absolut ska ha på sig för att ens överväga att komma helskinnad i mål, men det gäller även att man har tränat att simma ute och inte bara i längder i en pool. De första två kilometerna brukar gå enkelt då det är medströms, men vad gäller den sista så handlar det om att du bör ha en bra teknik då det är motströms och du kommer vara trött i hela kroppen. Att ta hand om kroppen på bästa sätt innan kan vara avgörande.